De watercrassula is een doorlevende oever- en waterplant met een dunne, ronde stengel. De vlezige, tegenoverstaande blaadjes zijn 0.5-1cm lang en lijnvormig. De bladeren hebben een stekelvormige punt. De stengels kunnen wit tot rood gekleurd zijn.
Deze plant kan, net als de waternavel, vooral aangetroffen worden op oevers en in het water van poelen, vennen en andere waterhoudende laagtes in zandgebieden. Daarnaast kan de plant voorkomen in wateren die regelmatig droogvallen gedurende het jaar.
De bestrijding van de watercrassula en waternavel is zeer moeilijk, omdat kleine fragmenten van de planten gemakkelijk losbreken en voor nieuwe besmettingen kunnen zorgen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals via vogels, schoeisel van bezoekers of via het water zelf.
Het van oorsprong Australische plantje groeit zo snel, dat het andere water- en oeverplanten dreigt te verstikken. De plant vormt hiermee een grote bedreiging voor de inheemse planten, zoals waterlobelia, oeverkruid en moerashertshooi.
Net als de Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw, kunnen wij de extreem woekerende watercrassula en waternavel met groot succes bestrijden.
Heeft u last van de watercrassula?
Neem contact opNaast de heet-water-methode, kunnen wij ook onkruid en invasieve exoten bestrijden met moderne mobiele zeefinstallaties en elektrische onkruidmachines.
Na 2016 mogen chemische onkruidverdelgers zoals Round-up alleen nog onder strikte voorwaarden toegepast worden. Hierna zijn alleen milieuvriendelijke methodes nog toegestaan, zoals de heet-water-methode van Weed Free Service.
Uit onderzoek van een gerenommeerde Deense professor, blijkt dat heet water de beste kwaliteit biedt met het laagste energieverbruik per m². Daarbij valt het kostenvoordeel van chemische onkruidbestrijding op de lange termijn weg ten opzichte van de heet-water-methode.
Met de heet-water-methode van Weed Free Service kunnen wij ook kauwgomresten verwijderen, maar ook andere hardnekkige vervuilers zoals bijvoorbeeld mos en algen.