De (reuzen)berenklauw is een plantensoort die van nature in zestig verschillende soorten voorkomt op verschillende plaatsen in Europa. Als er wordt gesproken over het gevaar van deze plant dan gaat dit vaak over de tweejarige reuzenberenklauw.
De berenklauw, ook wel de Heraclem Mantegazzianum genoemd, komt oorspronkelijk uit de Kaukasus en kan 3 tot 5 meter hoog worden. De plant is bij ons vooral te vinden als cultuurplant.
De reuzenberenklauw heeft tussen juli en september grote witte bloemschermen met enorme behaarde bladeren. De stengel van deze plant is vaak rood gevlekt, waar de normale berenklauw geen rode vlekken heeft en tot 2 meter hoog groeit. Deze plant is vooral langs snelwegen, spoorlijnen, tuinen en bossen te vinden.
De reuzenberenklauw is sinds augustus 2016 door de EU op een zwarte lijst geplaatst met invasieve exoten (door menselijk handelen zijn deze soorten in ons land gekomen). Overheden en grondbezitters dienen ze dan ook vanaf midden augustus 2016 te bestrijden.
De plant vormt op steeds meer plekken een gevaar. Wanneer er een aanraking plaatsvindt, zorgt het sap uit deze plant voor gevaarlijke brandwonden. Dit sap bestaat uit giftige organische chemische stoffen die ook wel furanocoumarines genoemd worden. Deze stoffen worden aangemaakt door planten om zich te kunnen weren tegen vraatzucht van insecten of zoogdieren. Ze zitten bijna in alle delen van de plant.
Dit sap zorgt voor ernstige huidirritatie. Na aanraking met de huid kan er onder straling van zonlicht phytophotodermatitis ontstaan; een rode huid door heftige brandwonden met blaren. Het letsel is te vergelijken met verbranding van de huid en houdt normaal gesproken 2 weken aan. Het sap kan er zelfs voor zorgen dat er bij contact met de ogen blijvende blindheid wordt veroorzaakt.
Weed Free Service uit Friesland is al enige jaren actief in het milieuvriendelijk onkruidbeheer. Wij hebben ons gespecialiseerd in het bestrijden en beheren van de berenklauw. Hiermee is er in de afgelopen jaren landelijk veel bekendheid verkregen bij diverse instanties.
Momenteel doet Weed Free Service projecten voor provincies, waterschappen, Staatsbosbeheer, natuurmonumenten en diverse gemeenten door heel Nederland.
Naast de bestrijding van de berenklauw kunt u ons ook inschakelen voor onder meer:
Berenklauw laten verwijderen?
Neem contact opNaast de heet-water-methode, kunnen wij ook onkruid en invasieve exoten bestrijden met moderne mobiele zeefinstallaties en elektrische onkruidmachines.
Na 2016 mogen chemische onkruidverdelgers zoals Round-up alleen nog onder strikte voorwaarden toegepast worden. Hierna zijn alleen milieuvriendelijke methodes nog toegestaan, zoals de heet-water-methode van Weed Free Service.
Uit onderzoek van een gerenommeerde Deense professor, blijkt dat heet water de beste kwaliteit biedt met het laagste energieverbruik per m². Daarbij valt het kostenvoordeel van chemische onkruidbestrijding op de lange termijn weg ten opzichte van de heet-water-methode.
Met de heet-water-methode van Weed Free Service kunnen wij ook kauwgomresten verwijderen, maar ook andere hardnekkige vervuilers zoals bijvoorbeeld mos en algen.